havuz4

Kapalı Havuzlardaki Havalandırma ve
Nem Problemlerine Çözüm Önerileri


Kapalı yüzme havuzlarında nem, sıcaklık ve havuz kimyasalları farklı bileşikler oluşturarak nefes almamızı imkansız hale getirir. Özellikle kapalı alanlardaki nem ve sıcaklık, havadaki oksijenin azalmasına zararlı gazların artmasına neden olur. Havuz tipi nem alma santralleri havadaki bağıl nem miktarını kabul edilir makul seviyelere indirmeye yarar.

Bağıl nemin uzun sürelerle %60’ın üzerinde olduğu durumlarda binanın bileşenleri üzerinde zarar verici etkilere yol açar. Havuz suyundan buharlaşan klor gazı yoğuşan su ile birleştiğinde aşındırıcı bir kimyasal olan hidroklorik asite dönüşerek binanın beton, çelik ve ahşap bölümlerinde korozyon ve yıpranmaya neden olur. Yüksek nem, insan sağlığına zararlı bakteri ve mantarların gelişmesine neden olur.

BES Havuz Nem Alma Santralleri havuz kullanıcıları için en ideal konfor ortamını sağlarken, yapıların uzun vadede hasar görmesini önlemek için nemi sürekli kontrol altında tutar. Küf ve Mantar önleyici sistem sayesinde ortamda istenmeyen mikroorganizmalar çoğalamaz.

BES Havuz Nem Alma Santralleri tüm bu işleri gerçekleştirirken benzeri santrallere göre nerdeyse yarı yarıya enerji tasarrufu sağlar.
Havuz Nem Alma Santralleri Kataloğu için tıklayın.


Nem Alma Santrallerine yeni bir boyut kattık


BES Havuz Nem Alma Santralleri, enerji verimliliğinin yanı sıra bir çok yenilik ve avantajlı fırsatlar sunmaktadır.

Patentli bir tasarım olan iç içe kanal sistemli Isı Geri Kazanım sistemi ile egzosdan dışarı atılan kirli havanın ısısı, emilen temiz havaya büyük oranda transfer edilir.

BES Havuz Nem Alma Santralleri, standart santrallerden daha küçüktür ve daha hafiftir. Bu özellikleri ile uygulama zorluğu olan projeler için benzersiz çözüm önerileri getirir.

Mantar ve küf önleyici güvenlik sistemi sayesinde, kapalı alanlarda hiç bir mikroorganizma çoğalamaz.

Çok sessiz çalışır. Yüksek kalitede nem alma sağlar. Tak çalıştır özelliği vardır.


l6

Tek Fan
Devresi

l5

Tek Basınç
Devresi

l3

Bypaslı
Buharlaştırma Sistemi

l13

Plakalı Isı
Geri Kazanım Sistemi

BES Havuz Nem Alma Santralleri özel mühendislik çözümü sayesinde, iki fan kullanan klasik santrallerin yaptığı işi tek fan kullanarak gerçekleştirmektedir. Bu olağanüstü mühendislik çözümü ile klasik santrallere göre %40- 61 arasında enerji tasarrufu sağlamaktadır.
BES Havuz Nem Alma Santrallerinde tek fan kullanıldığından sistemde tek basınç devresi oluşmaktadır. Bu sayede istenmeyen basınç kayıplarının önüne geçilmektedir. Basınç kayıplarının minimize edilmesi ile santral çok stabil ve çok verimli bir şekilde çalışmaktadır.
Buharlaştırıcı özel olarak tasarlanmıştır. İhtiyaç duyulan miktarda hava buharlaştıcıdan geçirilirerek soğutma / nem alma sağlanır. Nemi alınmayacak hava bypas edilerek yoğuşturucuya sokulmaz. Bu sistem de kullanılan fan, kompresör, buharlaştırıcı (kondenser), yoğuşturucu ve son ısıtıcı kapasiteleri, klasik santrallere göre daha küçüktür ve çok daha az enerji tüketir.
Kompresörün atık ısısını 1.plakalı yoğuşturucu olarak kullanır. Bu ısının Boyler suyunda veya havuz ısıtma suyunda kulanılır dolayısıyla 2.Yoğuşturucuya gelirken zaten işin önemli bir kısmı yapılmış olur. 2.yoğuşturucu gazın tamamını likit hale getirir. Gaz basıncı düşeceği için kompresörün enerji verimliliği artar. Bu akıllı çözüm sayesinde enerjiden %20 - %33 arası verim sağlanır.
l1

Çift Etkili
Isı Geri Kazanım Sistemi

l7

Mikroorganizma - Mantar
Güvenlik Sistemi

l9

Son Isıtıcı
Sistemi

l4

Otomasyon
Kontrol Sistemi

BES’te tek fan ve tek basınç devresinden dolayı Isı Geri Kazanımda ki tüm basınç kayıpları sıfırdır.Bu avantajdan dolayı iki adet Isı Geri Kazanımı seri bağlayarak verimi teorik olarak %99’a kadar çıkartmak mümkündür. 1. Isı geri kazanım klasik sistemlerde de bulunan plakalı sistemdir.2. Isı geri kazanım sistemi patentli olan, iç içe kanal sistemidir.
Kapalı havuzlarda %60’ın üzerindeki nemlerde, havuzun az hava dolaşan köşelerinde mantar ve küfler meydana gelir. BES Havuz Nem Alma santrallerinde Mikroorganizma - Mantar güvenlik sistemi ve İyon Dengeleme Sistemi beraber kullanılır. Bu sistemler sayesinde mahalde bulunan mantar, küf gibi olumsuzluklar yok edilir ve konfor en üst düzeye çıkartılır.
BES Havuz Nem Alma santralleri klasik santrallere göre daha düşük kapasitede son ısıtıcı kullanır. Çünkü havanın yarısı buharlaştırıcıdan bypas edilir. Son ısıtıcıya gelen havanın sıcaklığı ortalama 28 - 31 C arasındadır. Son ısıtıcıya gelen havanın ısısı mahale gitmesi gereken havanın ısısına yakındır. Bu nedenle çok enerji harcanarak mahale gidecek konforlu hava elde edilebilir.
Klasik nem alma santrallerinde; yazın nem alma, kışın nem alma, dış hava şartlarına bağlı nem kontrolü, taze hava ve gece modu gibi farklı çalışma modu vardır. BES Havuz Nem Alma santrallerinde ise benzersiz mühendislik tasarımı ve yazılım ile tüm prosesler çok daha kolay yönetilmektedir.

havuz_3d_aciklamali

Uygulanmış Örnek Bir Proje :

BES Havuz Nem Alma Santralinin Yenilenebilir Enerji ile Entegrasyonu

AMAÇ:
130 m2 havuz suyunun 28 C ısıtılması
550 m2 havuz etrafının yerden ısıtmasının sağlanması
Havuzun duş sıcak su ihtiyacının karşılanması

4500 m3/saat’lik BES Havuz nem alma santraline yapılan ilave opsiyonlar ve kombine çözüm ile bütün sistem santrale entegre edilmiştir. Bu komple çözüm sayesinde; havuz suyunu ısıtma, havuz etrafını yerden ısıtma ve duş sıcak su ihtiyacı karşılanmıştır.

BES Havuz Nem Alma Santrali : 4500m3 / saat
Fanı 1,5 kw + Kompresör : 5,5 kw = 7 kw
10 adet güneş paneli
BES Nem Alma Santrali : Tüm sistemim ısıtılması için ( serpantin son ısıtıcı dahil ) harcanan ısıtma gücü = 40 kw

Klasik Santral Enerji Tüketimi : 10-11 kw
Klasik Nem Alma Santrali : Tüm sistemim ısıtılması için ( serpantin son ısıtıcı dahil ) harcanan ısıtma gücü = 85 kw